Soorten strooisystemen
Er zijn verschillende strooisystemen met elk hun eigen voor- en nadelen. De systemen hebben ieder specifieke eigenschappen zoals het strooibeeld, gebruiksvriendelijkheid en onderhoud.
Pendelstrooier
Een pendelstrooier is een kunstmeststrooier met een strooipijp die van links naar rechts beweegt. Dit geeft de meststofsnelheid en zorgt voor het breed verspreiden van de meststof.
De strooibreedte is afhankelijk van de pijplengte, de aandrijfsnelheid en de lengte van de slag.
Een pendelstrooier kan zowel in de hefinrichting of als getrokken strooier worden uitgevoerd. Tegenwoordig is er nog maar één fabrikant van pendelstrooiers. Deze strooiers zijn met name populair in de veehouderij.
Het voordeel van deze strooiers is dat ze ongeacht de kwaliteit van de minerale meststof vrijwel altijd een goed strooibeeld geven. Zo kan er met een slechte kwaliteit meststof toch nog een redelijk goed strooibeeld worden bereikt. Daarnaast is deze strooier weinig windgevoelig. Een nadeel van dit systeem is dat de werkbreedte beperkt is.
Schijvenstrooier (centrifugaalstrooier)
Een centrifugaalstrooier is uitgerust met één of twee strooischijven
De schijven zijn voorzien van schoepen.
De werkbreedte is onder andere afhankelijk van het toerental van de schoepen en de plaats waar de korrel op de schijf terecht komt. Bij een strooier met één schijf is het lastig een symmetrisch strooibeeld te krijgen, doordat de meststof niet midden op de schijf valt. Een strooier met twee schijven heeft een gelijk strooibeeld en strooit daardoor nauwkeuriger. Een schijvenstrooier kan een grotere werkbreedte bereiken dan een pendelstrooier.
Ten opzichte van de pendelstrooier en pneumatische strooier is de schijvenstrooier het meest gevoelig voor wind en de kwaliteit van meststoffen. Dit is voornamelijk het geval bij schijvenstrooiers met een grote werkbreedte.
Pneumatische strooier
Net als de pendelstrooier kan de pneumatische strooier meststoffen van mindere kwaliteit zeer nauwkeurig strooien. Dit is het belangrijkste voordeel van een pneumatische strooier. Daarnaast is een pneumatische strooier onafhankelijk van wind- en weersomstandigheden en hellingen. Bovendien kan een pneumatische strooier zeer precies kantstrooien.
Een pneumatische strooier heeft in tegenstelling tot een pendel- en schijvenstrooier een vaste strooi- en werkbreedte. Dit is een nadeel van dit systeem. Andere nadelen van dit systeem zijn dat het zeer onderhoudsgevoelig, duur en gecompliceerd is.
Aandrijving strooier
Bepaalde onderdelen van een strooier kunnen op verschillende manieren worden aangedreven. Zo kunnen de schijven hydraulisch of mechanisch worden aangedreven. Bij een mechanische aandrijving worden de schijven aangedreven door de aftakas. Bij een hydraulisch systeem worden de schijven aangedreven door hydrauliek.
De voordelen van een hydraulisch systeem zijn:
- Het toerental is onafhankelijk van het trekkertoerental. Het motortoerental is niet verbonden met schijftoerental, dus het toerental blijft gelijk;
- Er is geen aftakas nodig;
- De strooier is snel aan te koppelen;
- Er kan met een lager toerental worden gewerkt, waardoor brandstof wordt bespaard.
Bovenstaande voordelen van het hydraulisch systeem kunnen als nadeel worden beschouwd bij het gebruik van een mechanisch aangedreven strooier.
De nadelen van een hydraulisch systeem zijn:
- Duur systeem;
- Trage reactie bij veranderen toerental;
- Trekker moet beschikken over grote olieopbrengst. Het systeem is afhankelijk van de olietemperatuur.
De voordelen van een mechanische aangedreven strooier zijn:
- Directe aandrijving;
- Duurzame en bewezen techniek;
- Makkelijk in gebruik;
- Ook met een kleine trekker te gebruiken;
- Vast toerental voor een goed strooibeeld is makkelijk in te stellen.
In de toekomst zullen er steeds meer strooiers met elektronisch aangedreven systemen op de markt komen. Denk hierbij aan het elektronisch bedienen van de doseerschuiven en een elektrisch aangedreven roerwerk.
Het voordeel van de systemen is dat deze onafhankelijk werken van het toerental van de trekker of de olietemperatuur, zoals bij een hydraulisch systeem. Een nadeel is dat deze strooiers niet op elke trekker kan worden aangesloten
Bron
Blanken, Middelkoop, Ouweltjes, Remmelink, & Wemmenhove, 2011.
Blanken, 2011.
Rauch, 2014.
Turenhout, 2014.
Roelofs, 2014.