Drijfmest: optimum is niet altijd maximum
Maart is tot op heden zeer zonnig en droog. Op veel plaatsen is het mooi opgedroogd om het land op te kunnen, te bemesten en te bewerken. Op de drogere gronden begint het gevoel van droogte zelfs al weer te komen. Sinds afgelopen zomer zijn de kunstmestprijzen spectaculair gestegen. De verleiding is er dan ook om, waar mogelijk, meer drijfmest te gebruiken. Deze is immers op het bedrijf aanwezig, is goed en kost niets (alleen het uitrijden). Op zich een hele logische gedachte, maar er zitten helaas wel enkele addertjes onder het gras.
Drijfmest is een fantastische meststof, bevat stikstof ter vervanging van kunstmest, maar is niet heilig. TEveel drijfmest is nooit goed. Hoeveel drijfmest mag er op het land? Derogatie hebben we niet meer vanaf 1 januari 2022. Komt het nog? Hopelijk wel, maar zekerheid hebben we niet. Als de mest op het land ligt is het er, in het geval er geen derogatie komt, niet meer af te halen. Je plukt bij extra mest in het voorjaar bemestingstechnisch echter wel de vruchten van de nawerking later in het seizoen.
Teveel K schadelijk
Drijfmest bevat naast N ook veel andere voedingsstoffen. Denk in de eerste plaats aan P en K, maar ook zeker aan Mg en sporenelementen. Vooral K is op dit moment een gevaarlijke. K is een noodzakelijk element voor plant en dier, maar overmaat schaadt. TEveel drijfmest geven is hier dus een aandachtspunt.
Samengevat betekent dit dat er voor de drijfmestgift een optimum is en dit is vanuit meerdere opzichten niet het maximum. Kunstmest is daarom een product dat perfect is aan te sluiten op drijfmest. Ook dit product kent een, door wetgeving beperkt, optimum. Kijken we naar het effect en de kosten van kunstmest, dan is kunstmest nog steeds relatief goedkoop in vergelijking met eiwit uit aangekocht eiwit in krachtvoer.
Conclusie: let op met de hoeveelheid uit te rijden drijfmest, vul de gewenste hoeveelheid N verder in met kunstmest. Ten opzichte van voorgaande jaren is het mogelijk giften iets anders te optimaliseren, maar bedenk dat wat vorig jaar goed was, is het nu ook. Stel wat vorig jaar niet goed was bij en kijk dan met een brede blik naar álle elementen (dus meer dan alleen N!).
Bron: PPP Agro Advies