September, hoezo moeilijk?
In september begint volgens de kalender de echte herfst. Hoe deze werkelijk is, is elk jaar een verrassing. Is het drogend weer of elke dag plensbuien, het kan allebei. Moet er gras worden gemaaid, dan is het droge weer welkom, anders is het de kunst om het gras tussen de buien door ‘weg te stelen’. Een alternatief is eventueel de grasdrogerij.
Weidegang lijkt in deze periode moeilijker te gaan. Toch zijn er grote verschillen tussen veehouders. Neemt de veehouder initiatief of laat hij het afhangen van het toeval? Een echte ondernemer neemt initiatief. Dit betekent maatregelen nemen om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Denk hierbij aan veel afwisseling tussen maaien en beweiden. Etgroen is nu eenmaal smakelijker dan al beweid gras. Zeker door de langere nachten, meer dauw en de eventuele regen zorgen de mestflatten voor meer stank.
Is afwisselend gebruik het enige wat je kunt doen? Nee zeker niet. Eerder inscharen (bij 1200 – 1400 kg DS i.p.v. 1700 kg DS) geeft ook een positief effect. Het gras blijft dan meer ‘open’ en daardoor frisser. Daarnaast elke dag vers gras, stripgrazen, niet besmeurd door vieze poten. Ook bemesting kan helpen. Denk hierbij niet aan N of P, maar aan Na. Dit verhoogt de smakelijkheid van het gras. Een mengteelt van gras en witte klaver wordt, mits op tijd ingeschaard, ook zeer goed opgenomen.
Er zijn dus meerdere hulpmiddelen. Gecombineerd geven ze het meeste effect.Op deze manier komt de nawerking van alle meststoffen van het hele jaar mooi bij elkaar in smakelijk gras waar de koe, ook in september, prima melk van kan produceren.
Bron: PPP-Agro