Mooi weer …
We schrijven 15 mei 2023. Hier in Zuidoost-Brabant hebben we 3 dagen achterelkaar zon, bijna ongekend dit jaar! Wat een voorjaar hebben we en wat een contrast met 2022; het natste voorjaar van deze eeuw. Wat geeft het kansen op een ontzettende hoge grasgroei op de normaal iets drogere percelen, maar ook een gebrek aan groei op de te natte percelen. Er moet nog veel maïs worden gezaaid. Dit is erg laat, later dan gewenst, maar er was geen keuze.
Gelukkig geven de vooruitzichten nu mooi weer aan, de vraag is alleen wat is mooi weer? Vooral de waterbeheerders zijn blij geweest met alle regen! Voor de voederwinning is het nu zeker mooi weer. De bodem kan toch wat opdrogen en het gras kan zeker droog de kuil in. Vooral goed voor een hoge eiwitbenutting door de koe bij het vervoederen.
Na het oogsten komt er ook weer het moment van bemesten. Wat ga ik bemesten en hoe? Drijfmest is de eerste keuze, zeker op percelen die nog niets hebben gehad en percelen die weer gemaaid gaan worden. Is de stoppel wat wit en open, bestem deze percelen dan voor weidegang om de zode weer in orde te krijgen!
Houd bij de bemesting ook rekening met de nawerking van de drijfmest uit de 1e snede. Afhankelijk van de toedieningsmethode is deze nawerking snel 0,5 kg N per ton gegeven mest. Is er 20-30 ton mest gegeven voorafgaand aan de 1e snede, dan betekent dit een nawerking van 10 tot 15 kg N. Deze nawerking komt overeen met 40 tot 75 kg KAS per ha. Door deze nu op de kunstmestgift te besparen zorgt ervoor dat er in de tweede helft van de zomer nog iets overblijft om te strooien.
Ook een puntje om rekening mee te houden op derogatiebedrijven zijn de lagere gebruiksnormen; minder dierlijke mest op het land of meer afzetten. Vooral het meer afzetten is pijnlijk en kostbaar, maar het advies is om dit niet te ver vooruit te schuiven.
Bron: PPP Agro Advies