Januari 2020, nieuwe ronde nieuwe kansen
De maand januari is weer voorbij en daarmee is ook mestboekjaar 2019 voor een grootste gedeelte afgesloten. De aanvullende gegevens zijn, indien nodig, verstuurd naar de RVO en ook de BEX-berekening is vastgelegd zodat deze niet meer is te wijzigen. Al met al een mooi moment om nog even terug te kijken op afgelopen grasseizoen.
Zijn de grondmonsters in orde? Wat heb ik gedaan met de oude informatie? Heb ik verder gekeken dan alleen N en P? Als het gaat om de oogst van afgelopen jaar, hoe waren de voordroogkuilen van kwaliteit? Kijk hier vooral naar de 1e en de 2e snede, bij de latere oogsten spelen de weersomstandigheden vaak een te grote rol om een relatie met bodemkwaliteit en bemesting te leggen.
Naast de voederwaarde (VEM, DVE) zijn ook mineralen en spoorelementen van belang. Een voorbeeld is kali. Dit element moet absoluut aanwezig zijn, maar overdaad schaadt! Kali heeft de eigenschap dat het zeer snel wordt opgenomen door de plant. Meer geven dan gewenst heeft dan ook tot gevolg dat er meer wordt opgenomen dan gewenst. Daar staat tegenover dat andere elementen (Ca, Mg, Na) minder goed worden opgenomen. In rantsoenen met relatief veel snijmais treed er een flinke verdunning op, maar in grasrijke rantsoenen kan kali zo wel problemen geven. Waarden van meer dan 25 – 30 gr / kg DS mogen als te hoog worden beschouwd.
Is er iets aan te doen? Ja! Voor kunstmest is het de laatste jaren ‘modern’ om de gift in tweeën te verdelen. Overweeg ook eens om dit met drijfmest te doen, en dan totaliteit ook maximaal 30 ton / ha. De rest kan gedurende het jaar verdeeld worden. U haalt op deze manier de piekbelasting van kali uit het voer. De koeien zullen dit belonen met een betere gezondheid.
Bron: PPP-Agro